-
-

Aerial yogaAerial yoga en Aerial Yin: geen enkele vorm van overbelasting

Aerial yoga is ontwikkeld door voormalig turner en danser Christopher Harrison. Hij ontwikkelde een training waarbij er gestretcht wordt en de gewrichten en wervelkolom niet belast worden. Met behulp van een doek of hangmat leer je om jezelf om te keren, terwijl je zwevend in de lucht hangt. De doek ondersteunt de heupen en fungeert als een stoel. Als je je kracht wilt verbeteren, meer vertrouwen wilt hebben en de speelse kant in jezelf wat meer de ruimte wil geven, dan is aerial yoga zeker iets om uit proberen. Het is zowel een dynamische als rustige yoga, die voor geen enkele overbelasting van gewrichten en spieren zorgt. De schouders worden gestabiliseerd, het lichaam versoepeld, de buikspieren versterkt en de wervelkolom flexibeler.

Specifieke voordelen aerial yoga

 

Net als bij andere yogavormen worden bij aerial yoga alle spieren gebruikt, maar bij deze yogavorm is er ook sprake van een therapeutische werking. Dit komt omdat de hangmat of de doek ondersteuning biedt aan de rug en diepe ontspanning teweeg kan brengen. Het verbetert niet alleen je kracht, maar aerial yoga is ook verrassend en leuk om te doen. Het vraagt daarbij niet alleen fysiek iets van je, maar al dat zweven, schommelen en vliegen vraagt ook iets mentaals van je. Er zijn een paar specifieke voordelen die aerial yoga biedt, namelijk:

 

het werken aan balans met ondersteuning van een doek/hangmat

 

loslaten van spanning en compressie van de rugwervels,

 

stimulatie van (bloed-) circulatie

 

 een kalmere en scherpere geest.

 

 Meer soepelheid en flexibiliteit

 

Verbeteren van rugklachten (oppassen met nek)

 

Verdiepen van vertrouwen


Aerial Yin Yoga: zittende en liggende oefeningen met het aerial doek

Bij Yin Yoga gaat het er niet om hoe lenig je bent. Het gaat erom dat je de bewegelijkheid in je lichaam en geest vergoot door spanning los te laten. Door de yin yogahoudingen zittend of liggend uit te voeren is dit mogelijk. Deze houdingen zorgen ervoor dat je de bewegelijkheid van je lijf bevorderd. Als je veel sport en korte spieren hebt is het dé vorm van yoga als tegenhanger. Ook als je een zittend beroep hebt is deze vorm van yoga fijn om te doen. In Yin yoga blijf je meerdere minuten in een houding, waardoor je je bewust wordt waar je spanning vasthoudt en dat je het kan loslaten. Je neemt de tijd voor om je lichaam en geest tot rust te brengen. Door het aerial yoga doek toe te voegen aan deze les is het makkelijker om je focus naar jezelf te brengen. Het doek omhult je waardoor je letterlijk in je eigen ruimte bent en er minder prikkels bij je binnenkomen. Enerzijds kan bij Aerial Yin Yoga het doek net als bij de actieve Aerial Yoga helpen om houdingen toegankelijker te maken door een deel van het lichaamsgewicht te dragen. Het effect hiervan is vergelijkbaar met wat een bolster kan doen. Anderzijds geeft het doek de mogelijkheid om houdingen te verdiepen. Ook kunnen we het doek inzetten om druk uit te oefenen op een specifiek deel van het lichaam. Op die manier kunnen we de energiestroom in de meridianen, het bindweefsel en de bloedsomloop stimuleren. Dit is te vergelijken met een drukpuntmassage.

 

Wat is bindweefsel eigenlijk?

Bindweefsel, ook wel bekend als “connective tissue” in het Engels, is een veelzijdig weefsel dat in het hele lichaam voorkomt. Bindweefsel vervult meerdere rollen, waaronder het bieden van structuur, het ondersteunen van organen, het verbinden van weefsels, en het spelen van een rol bij de genezing van wonden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van bindweefsel.

Tijdens één van mijn opleidingen werd bindweefsel vergeleken met een sinaasappel; de schil aan de buitenkant is bindweefsel. Als je de sinaasappel schilt zie de partjes. Het schilletje van het partje is ook bindweefsel. En als je een partje doorsnijdt zie je dat dit ook bestaat uit allerlei vezels. Je raadt het al, ook die bevatten bindweefsel. Net als bij de sinaasappel is bindweefsel in iedere specifieke functie anders van structuur en vorm.


TerugMeld je aan voor de nieuwsbrief


Laat hier je e-mailadres achter. Tot snel ;-).