-
-

AshtangaAshtanga yoga

De letterlijke betekenis van Ashtanga is: acht ledematen. Het verwijst naar de acht onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali, die omschreven staan in de Yoga Sutra’s van Patanjali. De acht stappen die de basis vormen van de Ashtanga Yoga zijn: sociaal gedrag, individueel gedrag, beoefenen van fysieke houdingen, adembeheersing, terugtrekking van de zintuigen, concentratie, meditatie en eenwording met alles wat er is.

In de Ashtanga yoga wordt aandacht besteed aan de diverse aspecten van yoga (zoals hierboven omschreven), waarvan het beoefenen van de fysieke houdingen er een is. We maken gebruik van een vaststaande serie van asana’s (houdingen), waarbij elke asana een voorbereiding is op de volgende. Het is een dynamische en uitdagende vorm van yoga, waarbij de asana’s aan elkaar verbonden worden door vloeiende bewegingen. De ademhaling is gekoppeld aan een beweging waardoor een verbinding tussen lichaam en geest ontstaat.

Tijdens de beoefening van Ashtanga yoga (je practice) maken we gebruik van 3 belangrijke elementen, ook wel Tristana genoemd: Ujjayi pranayama (ademhalingstechniek), Bandha’s (energiesloten) en Drishti’s (visuele focuspunten). Hierdoor kun je de aandacht bij jezelf en in het moment houden, waardoor er een dieper bewustzijn kan ontstaan van lichaam, emoties en de geest. Na verloop van tijd zal je practice steeds vertrouwder voelen, waardoor je elke asana verder kunt verkennen en verdiepen. Je kunt je aandacht steeds meer naar binnen verplaatsen en zo ontstaat een meditatie in beweging.

Regelmatige beoefening van Ashtanga yoga heeft fysieke voordelen (krachtopbouw, flexibiliteit en uithoudingsvermogen) en zorgt voor meer ontspanning, focus en een rustige geest. Je werkt aan je zelfvertrouwen, je voelt je grenzen beter aan en leert deze te respecteren. Het is een helende practice waarbij zowel het lichaam als de geest gezuiverd wordt. Alles wat je tegenkomt op je yogamat is een afspiegeling van je dagelijkse leven. Geen dag is hetzelfde en zo zal ook je practice iedere dag anders voelen. Je leert aanwezig te zijn in het hier en nu en op een liefdevolle manier te accepteren wat is.

Mysore Style is een traditionele vorm van Ashtanga yoga waarbij je je practice beoefent op je eigen tempo in een groepssetting. Je krijgt hierbij individueel aanpassingen om je houdingen te verdiepen en stapje voor stapje nieuwe asana’s toe te voegen aan je practice. Elke asana bereidt je voor op de volgende, zowel fysiek als mentaal. Het is als het ware een privé les in een groepssetting.

Ashtanga Led class is een geleide les waarbij de docent verbale instructies geeft en je op een vloeiend tempo door de practice heen leidt. Doordat je met de groep gelijktijdig ademt en beweegt ontstaat er een prachtige flow en energie die zorgt voor verbinding.

Boek deze les

Maak een afspraak voor meer info

TerugMeld je aan voor de nieuwsbrief


Laat hier je e-mailadres achter. Tot snel ;-).