-
-

YinBij Yin yoga worden posities langer vastgehouden zodat je meer tijd hebt om je grenzen te verkennen of te verleggen. Door je adem te gebruiken zak je langzaam steeds dieper in de houding. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam beter te voelen. Het relatief rustige karakter van een Yin yogales spreekt veel mensen aan. De yogales is juist zo lekker omdat je niet intensief hoeft te bewegen, maar de tijd neemt voor je lichaam. En zonder dat je het in de gaten hebt, werkt je lichaam toch hard en intensief.

Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 lesgeeft in yoga en anatomie. Hij baseerde zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. In de Yin yoga worden de mediaanlijnen heel bewust gestrekt. Hierdoor komen eventuele blokkades los en krijgt het fysieke lichaam meer ruimte om dieper te strekken.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant, gaat het er bij Yin yoga juist om dat je zoveel mogelijk spierspanning loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Door hier bewust heen te ademen en het gevoel van controle los te laten, kom je dieper in de strekking. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet alleen de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de juiste balans in het gehele lichaam.

Veel mensen brengen de dag grotendeels zittend door. Daarmee worden de gewrichten en het bindweefsel in het bekken en de rug ontzettend zwaar belast. De spieren zijn constant aan het werk om het lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze en krijgen veel mensen rug- en nekklachten. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden dan ook voornamelijk zittend en/of liggend uitgevoerd.

Boek deze les

Maak een afspraak voor meer info


TerugMeld je aan voor de nieuwsbrief


Laat hier je e-mailadres achter. Tot snel ;-).